Skandal koštao „Folksvagen“ više od 30 milijardi evra

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaPreduzeće Volkswagen-a u Drezdenu
Preduzeće Volkswagen-a u Drezdenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Troškovi koje je pretrpeo „Folksvagen“ povodom afere u vezi sa emisijama štetnih gasova premašili su 30 milijardi evra nakon što je grupacija izdvojila još milijardu evra za pravne rizike, navodi se u danas objavljenom izveštaju o poslovanju u prvom kvartalu.
Folksvagen logo - Sputnik Srbija
Afera „Folksvagen“ uzdrmala nemačku ekonomiju

Ukupni iznos obuhvata troškove za advokate, isplate nadoknada i plaćanje ostalih vanrednih pravnih procedura, saopštio je Frank Viter, član odbora „Grupacije Folksvagen“ zadužen za finansije.

Ovaj iznos pokriva sve dodatne troškove koji se mogu predvideti u ovom trenutku, ali se ne isključuje mogućnost da će ih biti još, rekao je Viter, prenosi Srna agenciju DPA.

Većina troškova je rezultat isplata u SAD, nakon što je u toj zemlji 2015. godine izbio skandal jer se saznalo da je „Folksvagen“ ugrađivao nelegalan softver u svoje automobile da bi tokom testova prikrio stvarne emisije gasova.

Grupacija je suočena sa više od 60.000 pojedinačnih tužbi u Nemačkoj, a u većini se zahteva nadoknada. Investitori su optužili grupaciju da je suviše kasno objavila informacije o razmeri finansijskih posledica ovog skandala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala