Zaev u Berlinu govorio o onome što su mu savetovali Merkelova i Makron

© AP Photo / Markus SchreiberZoran Zaev i Angela Merkel na berlinskom samitu o Zapadnom Balkanu
Zoran Zaev i Angela Merkel na berlinskom samitu o Zapadnom Balkanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je makedonska delegacija, tokom nedavnog sastanka lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, na kojem je bilo reči o kosovskom problemu, podelila svoje iskustvo u uspešnim pregovorima sa Grčkom u sporu zbog imena Severne Makedonije.
Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu - Sputnik Srbija
Ruski eksperti o Berlinu: Modeli koji se nude nisu primenjivi za Balkan

Zaev je novinarima posle sednice Vlade, između ostalog, rekao da je delegacija Severne Makedonije tokom sastanka u Berlinu podelila svoje iskustvo, nakon što su im to savetovali organizatori skupa francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, prenela je agencija MIA.

Zaev je u utorak, dan posle samita, zahvalio Nemačkoj i Francuskoj što su prepoznali i ukazali na korake koje je njegova država preduzela i opisao to kao veliki doprinos balkanskoj i evropskoj stabilizaciji.

Merkelova i Makron u ponedeljak su pohvalili vlasti Severne Makedonije zbog uloženih napora u rešavanju dugogodišnjeg spora zbog imena sa Grčkom i potpisivanja Prespanskog sporazuma.

„Videli smo hrabre korake u sporu zbog imena Severne Makedonije i to je dokaz da je moguće da se pronađe rešenje u dugogodišnjim sporovima“, rekla je nemačka kancelarka, preneo je Tanjug.

Makron je kazao da je Prespanski sporazum dokaz da je moguće da se reše sporovi koji su izgledali nerešivi, samo ukoliko postoji posvećenost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala