U Murinu obilježena 20. godišnjica NATO bombardovanja (foto)

© Mitropolija crnogorsko-primorskaU Murini je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja
U Murini je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Murinu je danas obilježena dvadeseta godišnjica od kada je NATO bombardovao ovo naselje na sjeveru Crne Gore i tom prilikom usmrtio šest civila, među kojima je troje djece.

U okviru programa obilježavanja ovog stravičnog događaja služeni su sveta arhijerejska liturgija i pomen, a u sali Centra za kulturu prikazan je film „Da se ne zaboravi“ i predstavljena je knjiga „Poslednja linija odbrane“ autora Radana Nikolića.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Petke u Murinu služili su Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Visokopreosvećeni mitropolit Amfilohije je u liturgijskoj propovjedi kazao da je dan Hristovog vaskrsenja najsvetiji dan u istoriji svijeta i roda ljudskog.

„To svjedoči i ovo sveto mjesto gdje je izvršen jedan od najnovijih zločina nad Crkvom i djecom Božjom. Ovdje su postradali Miroslav, Julijana i Olivera, Manojlo i Milka od savremenih natopaktovskih nacifašista“, kazao je Amfilohije.

© Mitropolija crnogorsko-primorskaPomen kraj spomenika nastradalima u NATO bombardovanju, Murino
Pomen kraj spomenika nastradalima u NATO bombardovanju, Murino - Sputnik Srbija
Pomen kraj spomenika nastradalima u NATO bombardovanju, Murino

Istakao je da je ono što se dogodilo u Murinu nastavak onoga što se dogodilo sa selima Velikom i Polimljem, kada su tokom Drugog svjetskog rata na stotine žena, starijih i djece bili poklani od Skenderbeg divizije i nacista onoga vremena:

„Danas spominjemo te novomučenike u Murinu, koji su postradali kao Božja djeca i ljudi od NATO pakta, koji je tragedija naše današnje vlasti u Crnoj Gori, koja je postala član tog pakta.“

NATO pakt je nastavak nacifašizma u Evropi nad evropskim narodima, a svjedočanstvo i svjedoci toga je da je ono što su nacifašisti radili širom naše zemlje 1941-1945. godine nastavljeno bombardovanjem BiH, Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, naročito Kosova i Metohije:

„Plod toga bombardovanja je strašniji od onoga što se dogodilo za vrijeme tzv. ’velike Albanije‘. Plod onoga je bio oslobođenje Kosova i Metohije, a plod ovoga je oduzimanje KiM i njegovo predavanje u ruke onih koji su stid i sram ne samo Evrope, nego i čestitog albanskog naroda, jer su napravili velike zločine. Na tim zločinima oni zajedno sa NATO paktom nastavljaju da djelaju.“

Po završetku liturgije kod spomen-obilježja održan je pomen murinskim mučenicima, nakon čega se učesnicima molitvenoga skupa obratio preosvećeni episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Milačić pali NATO zastavu - Sputnik Srbija
Prava Crna Gora: Nemar države prema žrtvama iz Murina ravan bombardovanju

Vladika je kazao da nas je ovdje sabrala žrtva nevine djece i odraslih koji su postradali prije 20 godina od zločinačke nacifašističke natovske ruke:

„I danas pred Bogom gledamo kroz žrtve djece Miroslava, Julije i Olivere i odraslih Vukića, Manojla i Mirke. Vjerujemo da je njihovu žrtvu Gospod primio u svoje božansko nebesko naručje i da su oni u slavi pred prestolom njegovim i da nas zastupaju pred licem Božjim. Isto tako, pred Bogom je i zločinačka NATO armada, kojom se ponosi zapadni svijet, pa neka Bog sudi ko je pred Bogom ispravniji: djeca i nevine žrtve ili oni silnici zemaljske vlasti i moći sa demonskom namjerom i naoružanjem koje razara gradove i zemlje“, kazao je Joanikije.

Preosvećeni je naglasio da jedna kap krvi ove nevine djece mnogo više znači pred Bogom od svih onih koji su učestvovali u razaranju naše otadžbine i podsjetio da smo bili u ratu, ali da naše vlasti kažu da nijesu, kao i da smo branili našu otadžbinu od onih koji su željeli da rasparčaju našu zemlju.

„Danas vršimo pomen na ovome mjestu murinske golgote, koje se pridružuje svim onim mjestima na karti naših novijih stradanja, od Like i Lore do Beograda i Košara i širom srpskih zemalja“, naglasio je vladika Joanikije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala