Saudijski ministar za Sputnjik: Za energetiku je važan zdrav odnos između Rusije i Amerike

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaHalid el Falih
Halid el Falih - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članice OPEK+ će učestvovati u sklapanju budućeg dogovora tokom sastanka u junu, saopštio je Sputnjiku ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih.

„Mi ćemo tu odluku doneti u junu, kada se sastanemo“, rekao je ministar, odgovarajući na pitanje o daljoj sudbini sporazuma.

Nafta pršti na sve strane (video) - Sputnik Srbija
Nafta pršti na sve strane (video)

On je dodao da je imao mnogo razgovora sa ministrima država-članica te organizacije i da skoro svi žele da produže dogovor.

Komentarišući uticaj situacije u vezi sa Iranom na tržište nafte, saudijski ministar je rekao da je za njega indikator potražnja za saudijskom naftom.

„Ja mislim da izvoz Irana nije tako veliki. Postoji ogroman broj spekulacija povodom toga, kakve cifre su realne danas, a kakve će biti nakon što sankcije budu ukinute. Jedini indikator koji imam je koju količinu saudijske nafte traže kupci. To su cifre koje ja mogu da vidim“, odgovorio je Falih na pitanje kako ocenjuje uticaj sankcija na Iran na tržište nafte.

U intervjuu za Sputnjik, saudijski ministar je naglasio da Rijad podržava zdrav odnos Rusije i SAD u sferi energetike, pošto su oni ključni igrači na globalnom energetskom tržištu.

„Bez obzira na neke političke probleme koje mogu nastati između država, kao na primer što su SAD i Rusija, važno je to što su te države ključne za globalno energetsko tržište i važno je da se napravi zajednička politika koja će osigurati stabilnost na tom tržištu i energetsku bezbednost za ceo svet. I naša kraljevina podržava zdrav odnos sa obe strane, sa tačke gledišta energetike. Mi pokušavamo da ujedinimo sve strane kako bi se postigao zajednički cilj“, zaključio je Falih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala