Slovenija: Za tri dana otkriveno 300 migranata, uhapšen par iz Srbije

© AFP 2023Slovenačka specijalna policija
Slovenačka specijalna policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenačka policija je u poslednja tri dana privela skoro 300 izbeglica i migranata koji su nezakonito ušli u tu državu, a uhapšen je i jedan par, oboje državljani Srbije, jer su šestoricu Pakistanaca koji su nezakonito prešli granicu s Hrvatskom nameravali da prevedu prema severu, prenosi Hina.

Od petka do ponedeljka najviše migranata iz trećih država, njih 96, otkriveno je na području delovanja policijske uprave Novo Mesto, gde je i uhapšen i pritvoren par iz Srbije koji je prevozio grupu migranata, i tom prilikom im je oduzet automobil slovenačkih registarskih oznaka.

Na području Kopra su od petka do ponedeljka ujutro zatečene 74 osobe koje su nezakonito prešle granicu, od čega ih je 16 u Sloveniji zatražilo status međunarodne zaštite.

Izbeglice, majka i beba u Horgošu - Sputnik Srbija
Opasnost nad Balkanom: Umesto Srbije u Evropi — Avganistan u Srbiji

Ostali su u postupku vraćanja u Hrvatsku ili su već vraćeni.

Na području delovanja policijske uprave Ljubljana, policija je krajem prošle nedelje privela 88 stranaca koji su ilegalno prešli granicu, a u ponedeljak ujutro njih još 23.

Broj migranata koji pokušavaju preko Slovenije dalje u Evropu ove je godine u porastu, a naročito raste poslednjih sedmica, dok je broj nezakonitih prelazaka državne granice u prva tri meseca ove godine u odnosu na prošlu bio veći za 150 odsto, pokazuju podaci slovenačke policije.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar je krajem nedelje o ilegalnim migracijama i režimu prelaza na austrijsko-slovenačkoj granici razgovarao s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, tom mu je prilikom rekao da je odluka Austrije o produžavanju unutrašnjih kontrola u Šengenu prema granici sa Slovenijom bez stvarnog utemeljenja, preneo je Tanjug.

„Ta mera je neopravdana i neproporcionalna, za nju nema nikakvog stvarnog razloga, jer Slovenija situaciju na spoljnoj granici Šengena u celosti drži pod kontrolom“, rekao je Poklukar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala