Rusija se sve uspešnije oslobađa od dolara

CC0 / Pixabay / Dolar na jarbolu
Dolar na jarbolu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je za vreme sankcija smanjila udeo transakcija u dolarima za 12,6 odsto u spoljnoj trgovini i povećala u evru i rubljima za 26,6, odnosno 14 procenata, pokazuje istraživanje konsalting mreže „Fin ekspertiza“.
Američki dolar - Sputnik Srbija
Američke zloupotrebe će se tek odraziti na dolar

Nakon što su SAD uvele sankcije Rusiji, Moskva je odgovorila politikom smanjenja zavisnosti od dolara u međunarodnim transakcijama. Za pet godina udeo transakcija Rusije u dolarima u spoljnoj trgovini se smanjio do 56,1 odsto (388 milijardi dolara), dok je u evru i rubljima porastao do 21,9 procenata (151 milijardi dolara), odnosno do 20 procenata (136 milijardi dolara). Za 84,6 odsto je porastao broj transakcija u drugim valutama, njihov udeo iznosi 2,4 odsto.

Primetno je promenjen raspored u plaćanju u izvozu. Udeo dolara je pao za 15,5 odsto (do 67,3 procenata, oko 300 milijardi dolara). Udeo evra je porastao za 90 procenata — do 17,3 procenata (77 milijardi dolara).

Povećao se i udeo transakcija u rubljima: broj ugovora u 2018. godini je porastao do 33,3 procenata (13,6 procenata od svih transakcija) u poređenju sa 2013 godinom i dostigao 60 milijardi dolara. Udeo drugih valuta u valutnoj strukturi izvoza je porasla za 63,6 procenata, ali je kao i pre mala i iznosi svega 1,8 procenata od ukupne valutne dobiti.

Kako je saopštila predsednica saveta direktora „Fin ekspertize“ Elena Trubnikova, trend odustajanja od dolara i prelazak na rublje u spoljnoj trgovini je očigledan. Pi njenim rečima, to će omogućiti da ruska ekonomija bude čvršća, zaštićenija od sankcija.

„U najvećoj meri se to tiče izvoza, jer prodaja robe za valutu zemlje koja prodaje – to je prirodan poredak stvari“, objasnila je ona.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala