Ruskinja optužena za špijunažu u SAD osuđena na 18 meseci zatvora

CC BY-SA 2.0 / Pavel Starikov / Maria Butina (Cropped photo)Ruskinja Marija Butina optužena za špijunažu u SAD
Ruskinja Marija Butina optužena za špijunažu u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska državljanka Marija Butina, koja je u SAD optužena zbog sumnje da je radila kao tajni agent za ruske vlasti, osuđena je na 18 meseci zatvora.

Butina je u pritvoru još od jula 2018. godine, samim tim pošto je već u zatvoru provela devet meseci, predstoji joj još da odleži kaznu u tom istom trajanju.

Ruskinja Marija Butina optužena za špijunažu u SAD - Sputnik Srbija
Ruski poslanik: Slučaj Butine — savremena politička inkvizicija

Sudija je prilikom izricanja presude, kako prenose mediji, u obzir uzela obrazovanje Butine, kao i njena moralna načela.

„Prihvatam i razumem zašto ste priznali da ste se bavili nezakonitim poslovanjem. Nema sumnje da ste i vi lično ispaštali zbog toga što je ceo ovaj slučaj postao poznat široj javnosti, kao i mnoge druge ’masne‘ stvari, koje su se potom ispostavile kao netačne“, rekla je sudija.

Inače, Butina je u SAD optužena da je radila kao tajni agent, odnosno da je sarađivala sa stranom vladom, a da se nije registrovala pri Ministarstvu pravde SAD. 

U optužnici se navodi da je Butina pokušavala da u SAD uspostavlja kontakte s američkim državljanima, čiji je cilj bio da se unaprede rusko-američki odnosi. Nju su takođe optuživali i da se bavila prostitucijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala