Ko krade zvona sa crkava u Baru

© Sputnik / Aleksandar MilačićHram Sv. Jovana Vladimira u Baru, Crna Gora
Hram Sv. Jovana Vladimira u Baru, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krađa zvona sa više hrišćanskih crkava u barskoj opštini unijela je nemir kod građana Bara, a mnogi se pitaju da li je njihov nestanak uoči katoličkog, odnosno pravoslavnog Uskrsa samo slučajnost ili poruka.

Prvo je uoči katoličkog Uskrsa ukradeno veliko bronzano zvono sa katoličke crkve Sveti Vić u barskom naselju Gretva, zatim je ukradeno još jedno zvono sa pravoslavne crkve Svete neđelje u Rapu, da bi jutros radnici u barskom Starom gradu primijetili da je nestalo zvono i sa tamošnje crkve Svetog Jovana.

Iz Crkvene opštine Bar uvjereni su da je u pitanju „sinhronizovana akcija“, ali strahuju da možda ima još crkava sa kojih su zvona skinuta.

„U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici, puno je crkava na kojima su zvona. Moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što prije ne spriječi ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidala zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju prijeti svojevrsni kulturocid“, poručili su iz Crkvene opštine Bar.

Na slučaj su reagovali i iz Nadbiskupije barske, ističući da je ovakav slučaj nezabilježen u Baru, te dodali da je krađa zvona uznemirila pripadnike katoličke vjeroispovijesti u toj opštini, a putem društvenih mreža oglasio se i arheolog iz Bara Mladen Zagarčanin, koji takođe sumnja da je u pitanju organizovana akcija.

„Koliki nesoj treba da si da ukradeš zvono sa crkve. Kakva bijeda i ološ. Jutros su i treće zvono skinuli sa barskih crkava i to sa Svetoga Jovana u Starom Baru. Organizovati, preskočiti zidove, obezbijediti sve.. znači, nije u pitanju bolest“, kazao je Zagarčanin.

Policija je u svim slučajevima krađe do sada izvršila uviđaj, a kako prenosi lokalni portal „Bar info“, sumnja se da iza svega stoji organizovana grupa lopova koja zvona prodaje kao sekundarne sirovine. Nakon ovako drskih krađa, kako se apeluje, prva stvar koju bi žitelji sela u okolini Bara mogli da urade, jeste da provjere da li su na njihovim seoskim ili grobljanskim crkvama netaknuta zvona, jer je očigledno riječ o ljudima koji ne namjeravaju da se zaustave.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala