Važan susret: Detalji razgovora Putina i Vučića

© Tanjug / Zoran MirkovićAleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, sastali su se u Pekingu na marginama foruma „Jedan pojas, jedan put“, a reč je prvi uzeo Putin, istakavši odmah na početku da je veoma zadovoljan što se ponovo sastaje sa Vučićem, objavljeno je na sajtu Kremlja.

„S toplinom se sećamo gostoprimstva koje je ukazano meni i našoj delegaciji tokom posete Beogradu 17. januara. Tada održani razgovori doprineli su širenju uzajamne saradnje i aktiviranju bilateralnih veza. To se odražava i na obim robne razmene, koji je prošle godine skromno, ali ipak povećan za dva odsto“, rekao je Putin u delu sastanka koji je bio otvoren za medije.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Susret u Pekingu: Vučić i Putin o Kosovu i Metohiji

Putin je dodao da između dve zemlje postoje stalni politički kontakti između ministarstava inostranih poslova, a odnosi se razvijaju i u osetljivoj oblasti kao što je vojno-tehnička saradnja.

„Radujem se zbog mogućnosti da se sastanem sa Vama na marginama današnjeg događaja i da porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu“, kazao je Putin.

Vučić je Putinu, na ruskom, uzvratio:

„Gospodine predsedniče, poštovani Vladimire Vladimiroviču, dragi prijatelju, veoma se radujem susretu sa Vama danas.“

Srpski predsednik je rekao da je Putinova istorijska poseta Srbiji imala veliki značaj za dalji razvoj saradnje i odnosa dveju zemalja.

„Vaša poseta je donela puno konkretnih rezultata, ali to je bila poseta s dušom, jer je dotakla dušu svakog građanina Srbije“, naglasio je Vučić.

On je Putinu još jednom zahvalio za ogromnu podršku razvoju najboljih političkih odnosa između dve zemlje.

„Moram da izrazim zahvalnost za podršku koju pružate teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije i za to što podržavate našu zemlju u svim međunarodnim organizacijama. To je za nas veoma važno pitanje“, kazao je srpski predsednik.

Vučić je u razgovoru istakao i da po pitanju Kosova ima mnogo pritisaka na Srbiju.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin u Pekingu: Sporazum sa Srbijom u završnoj fazi

„Još jednom Vam hvala za nedvosmislenu podršku“, rekao je predsednik Srbije.

Treba istaći da je stalni rast obima robne razmene zajednički uspeh, napomenuo je Vučić.

„Imamo saradnju u mnogim oblastima. Smatram da u oblasti energetike, infrastrukture, inovacija i tehnološkog razvoja treba da ojačamo i učvrstimo naše odnose. Još jednom hvala za današnji susret“, kazao je on.

Vučić je na kraju naveo da je danas Veliki petak i poželeo Putinu radostan i blagosloven Uskrs i uspeh i sreću bratskom ruskom narodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala