Putin: Za denuklearizaciju Pjongjangu potrebna garancija suvereniteta

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Kim Džong Un
Vladimir Putin i Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnoj Koreji su potrebne garancije bezbednosti i očuvanja suvereniteta kako bi se proces denuklearizacije i razoružavanja sproveo u potpunosti, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon pregovora sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

Prema Putinovim rečima, svim zemljama zajedno predstoji razmišljanje o tome kakve bi bezbednosne garancije trebalo ponuditi Severnoj Koreji. S tim u vezi, predložio je da se pokrenu pregovori u koje će biti uključeni predstavnici šest zemalja.

Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Kim Džong Un: Razvoj odnosa sa Rusijom važan za regionalnu bezbednost

On je ponovio stav Moskve da se Rusija se zalaže za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da se protivi širenju oružja za masovno uništenje. „Moskva ima otvoren stav o rešavanju korejske krize, ne postoji nikakva zavera“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je dodao i da Rusija namerava da sa SAD razgovara o zaključcima samita sa delegacijom iz Severne Koreje, kao i da je Kimu lično obećao da će ga informisati o rezultatima tih razgovora.

Ruski lider je dodao da je tokom pregovora bilo reči i o ekonomskim pitanjima, da su razgovarali o izgradnji železnice, ali i novog gasovoda.

Osvrnuo se i na samog Kim Džong Una, rekavši da je on izuzetno otvoren čovek, interesantan i sadržajan sagovornik. Rekao je i da je veoma temeljno sa njim razgovarao, i to o najrazličitijim problemima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala