Rusija: Cilj Minskog sporazuma nije nezavisnost Donbasa

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je sigurna da će, ukoliko se Sporazum iz Minska bude poštovao, Kijev povratiti u svoje ruke regione Donjecka i Luganska, ali da ukoliko Ukrajina nastavi da vodi antirusku politiku ništa od toga neće biti, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Rusija će blokirati rezoluciju Saveta bezbednosti o pasošima za građane Donbasa

Glavna stvar za koju se Moskva uvek zalagala jeste da vlasti Ukrajine pokrenu dijalog sa sopstvenim narodom kako bi čule šta oni zapravo žele, istakao je Poljanski.

„To i jeste cilj Minskog sporazuma, a ne nezavisnost Donbasa, već njegov povratak u sastav Ukrajine, tačnije stvaranje uslova kako bi građani Donjecka i Luganska to poželeli. Ukoliko bi se sve tačke sporazuma implementirale, taj region će se vratiti“, rekao je on.

Poljanski je, međutim, upozorio da u slučaju da Ukrajina jednostavno nastavi da vodi sopstvenu priču, a da ne čuje šta žele predstavnici ruskog govornog područja, sprovodeći politiku baziranu na „ruskoj agresiji“, kao što je to radio odlazeći predsednik Petro Porošenko, ništa od toga neće biti.

Podsetimo, predsednik Rusije potpisao je ukaz kojim se pojednostavlja proces dobijanja ruskih pasoša za žitelje Donbasa. Na tu odluku reagovao je Stejt department SAD, koji je saopštio da će se to negativno odraziti na implementaciju Minskog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala