Vandalizam u Beču: Išaran spomenik sovjetskim oslobodiocima u centru grada

© WikipediaTrg Švarcenbergplac, Beč, Austrija
Trg Švarcenbergplac, Beč, Austrija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepoznati vandali išarali su crnom bojom Spomenik sovjetskim oslobodiocima koji se nalazi na trgu Švarcenbergplac u centru Beča. U vreme kada je spomenik išaran nisu radile sigurnosne kamere, a policija je obećala da će ukloniti boju u najkraćem mogućem roku i da će pooštriti mere bezbednosti u okolini spomenika.
Procenjuje se da postoji oko 200 demontiranih spomenika. - Sputnik Srbija
Poljska uklanja spomenike sovjetske epohe

S tim u vezi je, kako prenose ruski mediji, Ambasada Rusije uručila Austriji protestnu notu.

Navodi se i da ovo nije prvi put da je spomenik na meti vandala, koji su ga više puta išarali bojom, zbog čega je bečka policija početkom aprila postavila dve nadzorne kamere koje snimaju spomenik. One, međutim, još nisu počele da rade.

Reč je o najpoznatijem spomeniku posvećenom sovjetskim oslobodiocima u Austriji, a podignut je u čast 17.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote tokom oslobađanja Beča 1945. godine.

U Austriji postoji više od 300 vojnih grobalja i lokaliteta vezanih za Drugi svetski rat, a u skladu sa ugovorom te zemlje i država saveznica (SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska), Austrija je obavezna da poštuje, čuva i održava groblja i spomenike podignute vojnicima i ratnim zarobljenicima država koje su se borile protiv nacističke Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala