Bajden kandidat za predsednika Amerike

© AP Photo / Jae C. HongDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši potpredsednik SAD i dugogodišnji senator Džo Bajden i zvanično je objavio da će se upustiti u „trku“ za predsednika SAD. Na ovaj način je postao dosad najistaknutiji demokrata koji će pokušati da svrgne sa vlasti Donalda Trampa na izborima 2020. godine, preneo je AP.

Odluka da se kandiduje označava treću predsedničku kampanju Džozefa Bajdena, nakon dva neuspešna pokušaja 1988. i 2008. godine da osvoji demokratsku nominaciju, a ovom informacijom je konačno označen kraj spekulacijama o njegovim namerama da poslednji put pokuša da uđe u Belu kuću.

Džozef Bajden - Sputnik Srbija
I Bajden u trci za Belu kuću

Bajden je rekao da će se kandidovati kao „demokrata Obama—Bajden“, koji je pragmatičan i progresivan. On želi da bude spona između belih glasača radničke klase i mladih, raznovrsnijih glasača koji su podržali Obamu. Ako pobedi, Džo Bajden (76) će postati najstariji predsednik u istoriji SAD.

Kako se navodi, bivšeg potpredsednika SAD najviše podržavaju manjine i starije odrasle osobe.

Bajden je 36 godina bio u američkom Senatu predstavljajući Delaver, a osam godina bio je potpredsednik predsednika Baraka Obame.

Kao član Spoljnopolitičkog odbora Senata, on je podržavao vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i snažno je lobirao za interese kosovskih Albanaca. Bio je, međutim, protivnik američke invazije na Irak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala