Zarif: Nastavićemo da prodajemo naftu uprkos potezima SAD

© REUTERS / Raheb Homavandi/FilesIranska zastava se vijori pored "benzinske baklje" u Persijskom zalivu, na naftnoj palatformi Soruš
Iranska zastava se vijori pored  benzinske baklje  u Persijskom zalivu, na naftnoj palatformi Soruš - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD moraju biti spremne na posledice ako pokušaju da spreče Iran da prodaje naftu i koristi Ormuski moreuz, upozorio je danas iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif, ponudivši pregovore o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom.

Sjedinjene Države su u ponedeljak zatražile od kupaca iranske nafte da zaustave kupovinu do maja ili da se suoče sa sankcijama, javlja Rojters.

„Verujemo da će Iran nastaviti da prodaje svoju naftu. Nastavićemo da pronalazimo kupce za našu naftu i nastavićemo da koristimo Ormuski moreuz kao siguran tranzitni prolaz za njenu prodaju“, rekao je Zarif na skupu u Azijskom društvu u Njujorku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za medije u Vašindgtonu - Sputnik Srbija
SAD: Smanjili smo zaradu Iranu od prodaje nafte pet puta

Potvrđujući stav vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamnija, Zarif je upozorio: „Ako SAD preuzmu lude mere da pokušaju da nas spreče da to učinimo, onda treba da se pripreme za posledice“.

Cene nafte su u utorak dostigle najviši nivo od novembra, nakon objave Vašingtona, piše agencija.

Na pitanje da li je američka kampanja pritiska na Teheran bila usmerena ka izazivanju daljih pregovora ili promeni režima, Zarif je rekao: „B tim želi najmanje promenu režima“.

„B tim“ je, kako ga je opisao, „dvojac“ koji čine izraelski premijer Benjamin Netanijahu i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Zarif je nagovestio mogućnost saradnje sa Sjedinjenim Državama u cilju donošenja stabilnosti Iraku i Avganistanu, što je prioritet i za Teheran i za Vašington.

On je takođe rekao da je spreman na razmenu britansko-iranskog humanitarnog radnika Nazanin Zagari-Ratklifa, koji je u pritvoru u Iranu od 2016. godine, za Iranku zatočenu u Australiji poslednje tri godine, a na zahtev SAD za izručenje.

Zarif je zatim rekao da je Iran poručio SAD pre šest meseci da je otvoren za razmenu zatvorenika, ali da nije još dobio odgovor, preneo je Tanjug.

„Hajde da obavimo razmenu. Spreman sam da to uradim i imam ovlašćenje da to uradim“, rekao je Zarif.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala