Kakve su Haftarove šanse u novoj ofanzivi u Libiji

© AP Photo / Mohamed Ben KhalifaLibija
Libija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prednost u Libiji ima maršal Halifa Hafter, jer je jači, ali je problem što u Libiji postoji više kontrolnih centara, rekao je stručnjak za Severnu Afriku Mihail Roščin za portal „Vzgljad“.

Roščin smatra da je u ovom momentu teško predvideti koliko može da bude uspešna druga faza napada Libijske nacionalne armije (LNA) generala Halifa Haftara na Tripoli, koja će uključivati pešadiju.

Vojna vozila zaplenjena od Haftarovih trupa, zapadno od Tripolija - Sputnik Srbija
Počela druga faza ofanzive na Tripoli

„Prednost je na strani maršala Haftara, jer ima više snage. Međutim, problem je u tome što u Libiji postoji nekoliko kontrolnih centara, a to su parlament, Tripoli i Misurata. Kontrola nad Tripolijem je ključna. Ako Haftar uspe da preuzme kontrolu nad Tripolijem, onda će to značiti da će se završiti podela zemlje“, objasnio je Roščin.

Ruski ekspert je istakao da Haftarove poteškoće proističu iz činjenice da je glavni grad veliki, pa maršal neće imati dovoljno snage da ga zauzme za kratko vreme. Istovremeno, glavni deo vojske u Tripoliju čine pobunjenici, koji su istupali i protiv bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, zbog čega su dobro pripremljeni.

„Teško je zauzeti grad ako se dobro brani. Uvek je lakše braniti se. Uspeh napada zavisi od spremnosti Haftarove vojske“, tvrdi Roščin.

U prilog uspeha Haftarove vojske govori i podatak da je general ranije uspeo da oslobodi celu istočnu Libiju. Upravo zbog toga je uspeo da mirno pređe 1.000 kilometara do glavnog grada i na tom putu ga niko nije zaustavio.

„To govori o ozbiljnoj vojnoj prednosti Haftarove vojske“, zaključio je stručnjak.

Podsetimo, jutros je Libanska nacionalna armija (LNA) maršala Halife Haftara objavila početak druge faze ofanzive na Tripoli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala