Rusija: Promena situacije u pregovorima prema Donbasu moguća posle inauguracije Zelenskog

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZastave Donjecke Narodne Republike na proslavi godišnjice proglašenja nezavisnosti DNR u Donjecku
Zastave Donjecke Narodne Republike na proslavi godišnjice proglašenja nezavisnosti DNR u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Promenu situacije u pregovorima prema Donbasu možemo očekivati nakon inauguracije Vladimira Zelenskog, koji je pobedio na jučerašnjim predsedničkim izborima u Ukrajini, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.
Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Rusija: Zapad bi uskoro mogao da počne da deli „savete“ Zelenskom

„Pozitivnu dinamiku po pitanju Donbasa možemo očekivati nakon inauguracije. Za sada je rano govoriti o tome. Od strane Zelenskog imamo dosta signala, iako su oni kontradiktorni, intuitivno se interpretiraju nekako drugačije nego što je to bio slučaj ranije“, rekao je.

Poljanski je istakao i da u slučaju da Ukrajina ispuni Minski sporazum, kao što je to i dužna da učini, pre svega ako se uvede primirje koje do sada nisu mogli da garantuju, to će pokazati određeni pozitivan kurs ka oporavku situacije na jugoistoku Ukrajine.

„Još mesec dana će Petro Porošenko biti na vlasti, a u oktobru će na red doći parlamentarni izbori. Ukoliko se u Vrhovnoj radi situacija ne promeni, Parlament bi mogao da smeta Zelenskom kako bi radio na sudbonosnim promenama u Ukrajini“, dodao je.

Poljanski je podsetio i da je većina građana jugoistoka Ukrajine glasala za Zelenskog, te je ocenio da to uopšte nije slučajno, budući da su mnogi poverovali u to da se stvari zapravo mogu promeniti nabolje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala