Kokain, heroin, oružje: Skandal godine drma vojsku Crne Gore

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICVojska Crne Gore
Vojska Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kriminalna grupa koja je brodom „Jadran“ namjeravala da prošvercuje kokain i oružje u Tursku, a iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru, praćena je više mjeseci, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji Ministarstva odbrane Crne Gore, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

Uhapšeni su pripadnici Vojske Miloš Kulić i Duško Radenović, te Tivćanin Radomir Osmajić, dok policija traga za V.R. i D.R.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su Specijalno tužilaštvo i Uprava policije, postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od obavještajno bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane, prije više mjeseci započeli rad na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja se bavila prodajom droge međunarodnih razmjera.

Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Hrvat pretučen u Crnoj Gori

„Bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane i saradnje sa obavještajno-bezbjednosnim direktoratom ne bi se mogli prikupiti dokazi niti pratiti djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a konačno ni identifikovati pojednici iz Vojske Crne Gore koji su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji“, rekao je Katnić.

Pukovnik Aleksandar Pantović poručio je da je „ovaj slučaj pokazao da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo na pokušaju“, te da za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave (u vojsci) neće biti mjesta“.

Tužilac Saša Čađenović potvrdio je da se među osumnjičenima nalaze dvojica pripadnika Vojske Crne Gore, ali da ostali nemaju veze sa Vojskom. On je naveo da je kriminalna grupa „bila spremna da u realizaciji kriminalnog plana primijeni nasilje i zastrašivanje“.

Dodao je da je prema istom planu iz Crne Gore trebalo da bude transportovano i oružje iz Crne Gore u Tursku, zajedno sa drogom.

„Pronađeno je oko 60 kilograma kokaina velike čistoće, preko 80 odsto“, rekao je Čađenović.

Podsjetimo, Školski brod „Jadran“ pretresen je neposredno prije nego što je u 11 sati u petak trebalo da isplovi iz Tivta na dvonedjeljno školsko krstarenje sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do Turske i Grčke. Smatra se da količina kokaina koja je tom prilikom pronađena na brodu na crnom tržištu vrijedi preko pet miliona evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala