Hočevar: Potrebno je jedinstvo svih hrišćana na Kosovu

© Wikipedia / Stebunik Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva
Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samo veliko jedinstvo svih hrišćana na Kosovu i Metohiji može da doprinese dobrom razumevanju i opstanku mladih na tom prostoru, izjavio je za emisiju „Sedmica“ Prvog programa Radio Beograda beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Nadbiskup je poručio da Vatikan, koji je unutar italijanske države izvojevao svoju samostalnost, ima mnogo iskustava koje želi da podeli sa Srbijom, upravo da bi omogućio da se sve svetinje na Kosovu i Metohiji što bolje očuvaju i da što pre dođe do dijaloga da bi se to rešilo.

„Sadašnja situacija je komplikovana, ali samo veliko jedinstvo svih hrišćana na Kosovu može da doprinese dobrom razumevanju i opstanku mladih na tom prostoru“, rekao je Hočevar.

Govoreći o Uskrsu, koji se po Gregorijanskom kalendaru proslavlja danas, nadbiskup je rekao da se taj praznik ne obeležava, već „živi sada i ovde“.

On je saradnju Srbije i Vatikana ocenio kao dobru, ali je ocenio da nedostaje kontinuirani dijalog. „Za to je potrebna spremnost svih verskih zajednica, ali ona mora postojati i na nivou države“, poručio je beogradski nadbiskup.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala