Ruski akademik predviđa: Libija se umiriti neće

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriLibijska nacionalna armija
Libijska nacionalna armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Perspektiva stabilizacije situacije u Libiji se ne vidi u bliskoj budućnosti zbog aktivnog mešanja spolja u unutrašnje stvari zemlje, što nikako ne pomaže normalizaciji situacije, smatra naučni rukovodilac Instituta za Bliski istok Ruske akademije nauka Vitalij Naumkin.
Snage verne libijskoj vladi koju podržavaju Ujedinjene nacije dolaze u Tadžuru, obalsko predgrađe Tripolija - Sputnik Srbija
Libija pred ujedinjenjem — na scenu stupa general Haftar

„Nastavlja se aktivno mešanje spolja u unutrašnje stvari Libije koje ne pomaže stabilizaciji situacije u zemlji. Perspektive razvoja situacije u Libiji su danas, po mom mišljenju, veoma loše. Ne vidim perspektivu da u blisko vreme bude zaveden red i država počne da se normalno razvija. U Libiji nema nikoga ko bi mogao da zavede taj red i formira normalnu vladu“, rekao je Naumkin.

On je podsetio da je glavni razlog destabilizacije situacije u Libiji mešanje spolja, zbog čega je i doneta rezolucija SB UN 1973 koju su zapadne države i njihovi saveznici iskoristili kao osnovu za vojno mešanje u libijski konflikt.

„Zapad se otvoreno meša u unutrašnje stvari Libije, uništio je državnost koja je i bez toga bila specifična. Za vreme Gadafija, koji je vladao čvrstom rukom, nisu bile razvijene državne institucije. Zapad je još jednom pokazao da se kršenjem državnosti i mešanjem u unutrašnje stvari stvara osnova za dugoročni haos i destruktivni razvoj sukoba“, objasnio je ekspert.

Po mišljenju akademika, to što se danas dešava u Libiji je rezultat uništavanja državnosti koja je postojala za vreme Gadafija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala