Iran naneo težak udarac špijunskim mrežama Britanije i Amerike

© Flickr / Jeffrey CuvilierŠpijuniranje
Špijuniranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef iranskog Ministarstva za obaveštajne poslove Mahmud Alavi saopštio je da je njegovo ministarstvo uspelo da nanese težak udarac špijunskoj mreži CIA i MI-6 koje deluju u Iranu i regionu, javila je novinska agencija „Mehr“.

Alavi je rekao da je deset špijuna koji rade u osetljivim sektorima države uhapšeno kao rezultat rada ministarstva.

Iranska revolucionarna garda na vojnoj paradi u Teheranu - Sputnik Srbija
SAD: Iranska garda i zvanično teroristička organizacija

„U komplikovanom procesu protiv američke Centralne obaveštajne agencije identifikovano je 290 špijuna iz njegove špijunske mreže u različitim zemljama, uključujući Iran“, rekao je on.

Alavi je dalje naveo da je slična mera preduzeta i u vezi sa britanskim MI-6, najavljujući da će kasnije objaviti više detalja o operacijama protiv obe strane obaveštajne agencije. On je takođe rekao da će informacije o špijunskim mrežama biti prosleđene prijateljskim državama koje su za to zainteresovane.

Ni Vašington ni London nisu još komentarisali ovaj izveštaj. Ova vest dolazi usred tekućih tenzija između SAD i Teherana, koje su nedavno dovele do toga da je Vašington proglasio iranske Revolucionarne garde za terorističku organizaciju, a Teheran je kao recipročnu meru američku Centralnu komandu dodao na listu terorističkih organizacija.

Od dolaska Trampove administracije Vašington je u svojoj spoljnoj politici zauzimao oštar pristup prema Iranu. SAD su se povukle iz sporazuma o nuklearnoj energiji 8. maja 2018. godine i uvele velike sankcije protiv naftnog, bankarskog i pomorskog sektora Teherana u novembru iste godine. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala