Priprema sastanka Putina i Kima pod velom tajne

© Sputnik / Radoje PantovićPutinova limuzina na aerodromu „Nikola Tesla“
Putinova limuzina na aerodromu „Nikola Tesla“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mesto i tačno vreme predstojećeg sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una još nije objavljeno iz bezbednosnih razloga, objasnio je novinarima portparol predsednika Dmitrij Peskov.

„To je povezano sa bezbednošću“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li je povećana tajnost zasnovana na tajnim zahtevima severnokorejske strane.

On nije želeo da odgovori na pitanje u kojem formatu se planira održavanje predstojećeg susreta.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Kina: Poseta Kim Džong Una Rusiji veoma važna

„Pravovremeno ćemo vas o svemu obavestiti“, rekao je portparol Kremlja i dodao da će sastanak biti održan na teritoriji Rusije.

„To vam garantujemo“, dodao je on.

Portparol Kremlja je izjavio da ruski predsednik i severnokorejski lider imaju pred sobom „veliki broj pitanja“.

„Prvo i najvažnije pitanje je razvoj bilateralnih odnosa, drugo je pitanje denuklearizacije i regionalne saradnje, tako da je raspon pitanja o kojima će oni raspravljati prilično veliki“, rekao je Peskov.

On je podsetio novinare da je reč o samitu lidera dve susedne države.

Govoreći o očekivanjima Kremlja od sastanka dvojice lidera, Peskov je podsetio da „Moskva i Putin nisu imali odvojene razgovore sa severnokorejskim rukovodstvom neko vreme“. 

Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Kim Džong Un opet predsednik Severne Koreje

„Kao što se sećate, Putin je posetio Pjongjang početkom 20. veka, kada je imao kontakte sa severnokorejskim zvaničnicima na najvišem nivou. Posle je došlo do duže pauze kada je dominiralo pitanje denuklearizacije Korejskog poluostrva“, podsetio je Peskov.

Portparol Kremlja takođe je kazao da Rusija podržava denuklearizaciju Severne Koreje, odnosno Korejskog poluostrva. 

Istovremeno, Peskov je istakao da Rusija po tom pitanju vodi svoju nezavisnu politiku i ne koordinira svoje napore sa SAD.

„Mi razmenjujemo određena mišljenja. Naravno, pitanje Korejskog poluostrva je tema vredna razmene mišljenja dve države, ali ne možemo reći da postoji bilo kakva koordinacija pozicija“, pojasnio je on na kraju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala