HRT: Na vukovarskom stadionu grafiti koji veličaju Srbiju (foto)

© AFP 2023 / STRVukovar
Vukovar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski Javni servis HRT javio je danas da su na gradskom stadionu u Vukovaru osvanuli grafiti koji, kako navode, vređaju hrvatsku policiju i veličaju Srbiju.

Ovaj slučaj policiji je prijavila Uprava fudbalskog kluba, koja je potvrdila da je uviđaj u toku.

Prema fotografiji koju je objavio HRT na svom portalu, na jednom od panoa je crvenim sprejom ćiriličnim pismom ispisano „Srbija do Tokija“ i „MUP RH“, zaokruženo pa precrtano.

Na levoj strani panoa je nacrtan pas pored kojeg piše „Leksi“, a na desnoj figura čoveka ispod kojeg piše MUP.

​Zamenik predsednika HNK Tomislav Kovač je za HRT rekao da je reč o dobro odabranom tajmingu za ove grafite, koji su se, kako je rekao, tu našli zbog memorijalnog turnira vukovarskih branitelja.

Slučaj je osudio, navodi se, i Savet za branitelje grada Vukovara.

Vukovarski stadion nije prvi put u centru pažnje tamošnje javnosti.

Početkom ove godine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava optužio je decu koja školu pohađaju na srpskom jeziku da nisu ustala tokom intoniranja hrvatske himne i o tome čak objavio na gradskom portalu video-zapis. Penava je taj snimak obelodanio nakon što je grupa momaka koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku pretukla školskog kolegu koji nastavu pohađa na srpskom jeziku.

Inače, prema poslednjem popisu u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba i oni bi prema zakonu i Ustavu trebalo da imaju pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma, ali im je to pravo uskraćeno, kao što su ukinuti i dvojezični natpisi na gradskim institucijama u tom gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala