Skrivena Kafkina dela izlaze na svetlost dana posle kafkijanskog procesa

© Sputnik / Vladimir SudarMuzej Franca Kafke u Pragu
Muzej Franca Kafke u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dugo skrivena neobjavljena dela Franca Kafke mogla bi uskoro da budu predstavljena javnosti, nakon što je Okružni sud u Švajcarskoj odlučio da nekoliko sefova u Cirihu može da se otvori i njihov eventualni sadržaj pošalje u Narodnu biblioteku Izraela, prenosi Tanjug.
Miloš Šobajić - Sputnik Srbija
Poruka ovog doba: Ćuti, mišu! Ima ko će misliti za tebe!

Iako je sadržaj sefova u ovom trenutku nepoznat, stručnjaci spekulišu da bi u pitanju mogli biti završeci Kafkinih dela objavljenih nakon njegove smrti, prenosi AP.

Vrhovni sud Izraela je već doneo presudu da se izraelskoj porodici Hefe oduzimaju prava vlasništva nad Kafkinim rukopisima.

Međutim, advokat porodice Ješaja Edgar je umanjio značaj potencijalnog otkrića u sefovima, rekavši da se najverovatnije radi o kopijama radova koji su već prodati. 

Dodao je, ipak, da je presuda nastavak procesa u kojem su individualna vlasnička prava ugrožena bez ikakve pravne osnove.

Narodna biblioteka Izraela smatra Kafkina dela kulturnim dobrom koje pripada jevrejskom narodu.

© AP Photo / Sebastian ScheinerBeleške Franca Kafke
Beleške Franca Kafke - Sputnik Srbija
Beleške Franca Kafke

„Radujemo se odluci suda u Švajcarskoj, koja je u skladu sa presudom koju je doneo sud u Izraelu“, izjavio je direktor Narodne biblioteke Izraela Dejvid Bluberg i dodao je da je biblioteka spremna da preuzme književno nasledstvo Maksa Broda kako bi bilo dostupno izraelskoj i svetskoj javnosti.

Sa druge strane, Nemačka književna arhiva je stala na stranu porodice Hefe sa ciljem da otkupi kolekciju, tvrdeći da književna dela napisana na nemačkom jeziku treba da se nalaze u Nemačkoj.

David Grosman - Sputnik Srbija
David Grosman: Kafku bi današnji svet izludeo

Kafka je neposredno pred smrt 1924. godine svoja dela ostavio dugogodišnjem prijatelju Maksu Brodu, sa instrukcijama da ih spali.

Brod je ignorisao njegove želje i objavio je dela „Proces“, „Dvorac“ i „Amerika“, koja su posthumno proslavila do tad malo poznatog Kafku.

Ali Brod, koji je prokrijumčario dela bežeći od nacista 1938, nije objavio sva dela, već ih je 1968. godine ostavio u nasleđe svojoj sekretarici Ešter Hofe sa instrukcijama da ih preda akademskoj instituciji.

Umesto toga, Ešter Hefe je sačuvala, ali i prodala neka dela, uključujući originalni primerak „Procesa“ Nemačkoj književnoj arhivi za skoro dva miliona dolara. 

Kada je Ešter Hefe umrla 2008. godine, dela je ostavila svojim dvema ćerkama, koje su u međuvremenu umrle, a sada se njihova deca bore za pravo vlasništva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala