Ambasada Francuske: Zahvaljujemo građanima Srbije

© AFP 2023 / THOMAS SAMSON Notr Dam
Notr Dam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Francuske u Srbiji želi da se srdačno zahvali svim građanima Srbije i predstavnicima vlasti koji su izrazili svoje saosećanje, empatiju i tugu nakon tragičnog požara u Katedrali Notr Dam u Parizu.

„Svi oni neka znaju da im se najdublje zahvaljujemo. Katedrala Notr Dam je, kao što je na to podsetio predsednik Republike, srce francuske nacije i dragulj arhitekture koji pripada svetskoj kulturnoj baštini. Juče je vatrena stihija odnela 850 godina dugu istoriju. Katedrala je predstavljala i simbol istorije francusko-srpskih odnosa pošto je 1389. godine francuski kralj Karlo VI naredio da zvone zvona na toj crkvi da pozdrave bitku Srba protiv Osmanlija, koja se odigrala nekoliko dana ranije. Kao što je rekao predsednik Republike, obnovićemo tu katedralu.

U Francuskoj će početi prikupljanje dobrovoljnih priloga, kao i izvan naših granica. Notr Dam je katedrala svih naših sunarodnika, pa i onih koji u njoj nikad nisu bili.

Obratićemo se najvećim stručnjacima i obnovićemo Notr Dam. Posebno smo dirnuti što smo odmah primili više ponuda od najrazličitijih ljudi koji su se ponudili da pomognu na gradilištu prilikom obnove. Moto grada Pariza ’Bacaju ga valovi, ali ne tone‘ podseća da je naša prestonica preživela bolne trenutke u svojoj istoriji, ali da ih je sve prebrodila. Tom simbolu francuske duše i baštine čovečanstva danas dugujemo da ujedinimo naše snage i da omogućimo da bude sačuvan“, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala