Lideri EU: Cela Evropa doprineće obnovi Notr Dama

© AFP 2023 / FRANCOIS GUILLOT Notr Dam
Notr Dam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika šteta koja je naneta katedrali Notr Dam u Parizu predstavlja udarac za celu Evropu i cela Evropa će doprineti njenoj obnovi, poručili su danas lideri EU na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

„Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu i obećao da će EU pokazati solidarnost. 

Najpoznatija statua Notr Dama - Sputnik Srbija
Tužilaštvo: Požar u Notr Damu nije bio podmetnut

Junker je naglasio da su svi u EU ožalošćeni i dodao da je juče bio „užasan dan“ za sve one koji vole Francusku i Pariz, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uporedio je tragediju koja je zadesila francusku prestonicu sa onom u Gdanjsku, njegovom rodnom gradu, koji je sravnjen sa zemljom tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

„Vi ćete takođe obnoviti svoju katedralu“, rekao je Tusk i uputio reči utehe i solidarnosti sa celokupnim francuskim narodom u vreme tragedije koja ih je zadesila.

On je, kako je ranije preneto, pozvao zemlje članice EU da pomognu Francuskoj u obnovi Notr Dama, ističući da je ta katedrala u Pariz simbol onoga što povezuje Evropu.

Tusk je naveo da požar u Notr Damu podseća Evropljane „koliko možemo da izgubimo“.

„Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas vezuje nešto važnije i dublje od ugovora“, kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strazburu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala