U Sudanu ukinuto vanredno stanje

© AFP 2023Pripadnici vojske Sudana u Kartumu.
Pripadnici vojske Sudana u Kartumu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi predsednik Prelaznog vojnog saveta Sudana Abdelfatah el Burhan objavio je da se ukidaju ranije uvedeni policijski čas i vanredno stanje u toj zemlji.
Sudan, protesti - Sputnik Srbija
Sudan: Najmanje 16 mrtvih na protestima, 20 povređeno

„Objavljujem da se ukidaju vanredno stanje i policijski čas“, navedeno je u saopštenju predsednika.

On je, takođe, saopštio da je rok rada Prelaznog vojnog saveta maksimalno dve godine i naglasio da je obaveza Saveta da vlast preda civilnoj vladi.

Šef prelaznog Vojnog saveta Sudana Avad bin Auf saopštio je 12. aprila, nešto više od 24 sata od stupanja na tu dužnost, da podnosi ostavku i da je za novog rukovodioca tog tela imenovan načelnik Generalštaba kopnene vojske Sudana Abdelfatah el Burhan.

Auf, koji je i ministar odbrane Sudana, saopštio je da je ostavku podneo i njegov zamenik Kemal Abd el Maruf.

Auf je 11. aprila saopštio da je predsednik Sudana Omar el Bašir uhapšen, kao i da je obrazovan vojni savet koji će upravljati zemljom dve godine. Auf je proglasio nevažećim Ustav iz 2005. godine i uveo tromesečno vanredno stanje u zemlji.

U Sudanu su oko četiri meseca trajali narodni protesti koji su počeli zahtevom da se smanje cene hleba, ali su se postepeno pretvorili u zahtev za smenu političkog režima. Bašir je na vlasti bio neprekidno 30 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala