Izdržao jedan dan: Šef Vojnog saveta Sudana podneo ostavku

© AP Photo / Fethi BelaidAvad Ibn Auf
Avad Ibn Auf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef prelaznog Vojnog saveta Sudana Avad bin Auf saopštio je, nešto više od 24 sata od stupanja na tu dužnost, da podnosi ostavku i da je za novog rukovodioca tog tela imenovan načelnik Generalštaba kopnene vojske Sudana Abdelfatah el Burhan.
Protest u Sudanu - Sputnik Srbija
Stotine hiljada na ulicama: Zbacili predsednika, a sada ustali i protiv nove vlasti

Sudanska opozicija je ranije saopštila da nastavlja proteste, bez obzira na svrgavanje predsednika zemlje Omara el Bašira.

„Objavljujem da podnosim ostavku i da je izabran čovek u čije sam iskustvo uveren… posle konsultacija za novog šefa prelaznog Vojnog saveta imenovan je Abdelfatah el Burhan", rekao je Auf u televizijskom obraćanju.

Auf, koji je i ministar odbrane Sudana, saopštio je da je ostavku podneo i njegov zamenik Kemal Abd el Maruf.

Auf je 11. aprila saopštio da je Bašir uhapšen, kao i da je obrazovan vojni savet koji će upravljati zemljom dve godine. Auf je proglasio nevažećim Ustav iz 2005. godine i uveo tromesečno vanredno stanje u zemlji.

U Sudanu su oko četiri meseca trajali narodni protesti koji su počeli zahtevom da se smanje cene hleba, ali su se postepeno pretvorili u zahtev za smenu političkog režima. Bašir je na vlasti bio neprekidno 30 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala