Glavna urednica RT o hapšenju Asanža: Pobedilo je svetsko licemerje

© AP Photo / Rebecca Brown/PAPolicijska vozila ispred zgrade ambasade Ekvadora u Londonu
Policijska vozila ispred zgrade ambasade Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica agencije „Rosija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan prokomentarisala je hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, rekavši da je pobedilo svetsko licemerje.

Asanž je na televiziji RT vodio autorsku emisiju. Simonjanova je rekla da se upoznala sa Asanžom pre osam godina, dok je on „živeo u kući svog prijatelja u selu kod Londona, sa nanogicom“.

​„Asanž nije pristajao da priča ni o čemu osim o vremenu u bilo kojoj prostoriji u kojoj postoje zidovi. Tada mi se činilo da preteruje. Mnogima se tada tako činilo. Ali on je insistirao i mi smo, ostavivši svoje telefone kod kuće, šetali kroz šumu — tako urednu, da se činilo da bi prisluškivači mogli biti i tamo“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Tviteru.

Ona je istakla da je Asanž govorio „kako funkcioniše svet — preciznije, kako funkcioniše svetsko licemerje“.

„Mnogo pre nego što smo počeli da nešto sumnjamo, objasnio je da ’Gugl‘ i drugi ’tviteri‘ na ovom svetu postoje da bi a) sve pratili, b) da upravljaju raspoloženjem mase. Da je veliki brat iz najstrašnijih distopija već došao, da je svaki dan pored nas, u našem džepu, a mi se radujemo jer nam je život učinio tako zgodnim i zanimljivim“, dodala je ona.

Protest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019. - Sputnik Srbija
Britanska policija: Uhapšen Asanž

Simonjanova je saopštila da su se dogovorili da Asanž vodi autorsku emisiju na RT-u i on je uspeo da uradi nekoliko sjajnih epizoda. Prema njenim rečima, RT će ih u četvrtak reprizirati.

„Shvativši da će se naći svetsko licemerje zašto da ga uhvate ili ga čak ubiju, Asanž je našao utočište u ekvadorskoj ambasadi. Trebalo je, naravno, u našoj. Sada bi živeo kao Snouden — išao bi u Soči, slobodno razgovarao s kim želi. Ali on se nije konsultovao. A bilo je nemoguće da ga izvučemo iz ekvadorske ambasade — oni bi ga odmah uzeli. Kao što su to učinili danas“, dodala je ona.

Simonjanova je istakla da je Asanž proveo skoro sedam godina u ambasadi Ekvadora: bez sunca, šetnji i normalne komunikacije, a u poslednje vreme i bez interneta i posetilaca.

Glavna urednica je rekla da ga je pitala zašto je žrtvovao svoj život, a on je odgovorio da mrzi laži i mrzi kada ga lažu.

„Šta ga sada čeka? Decenije u zatvorima? Smrtna kazna u jednoj od država svetskog svetionika demokratije? Bio je spreman na sve. Danas je svetsko licemerje pobedilo“, zaključila je ona.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Zaharova o hapšenju Asanža: Ruka „demokratije“ davi slobodu

Londonska policija je po nalogu, koji je izdao Vestminsterski magistratski sud 29. juna 2012. godine zbog toga što se nije pojavio na sudu, u ambasadi Ekvadora uhapsila osnivača sajta „Vikiliks“ Džulijana Asanža. 

Asanž je 2012. godine našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad. Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen Sjedinjenim Američkim Državama, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala