Ruska ambasada nije dobila zahtev za azil od Asanža

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Londonu
Ambasada Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije nije dobila zahtev za azil od osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, izjavio je portparol ambasade za Sputnjik.

„Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji nije primila zahtev za azil od Džulijana Asanža“, rekao je sagovornik agencije.

Protest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019. - Sputnik Srbija
Britanska policija: Uhapšen Asanž

Skotland Jard je ranije objavio da je Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je ta zemlja odbila da mu i dalje pruža azil. On se sada nalazi u policijskoj stanici u Londonu i u najskorije vreme će se pojaviti pred sudom za prekršaje u Vestminsteru.

Osnivač portala „Vikiliks“ Džulijan Asanž stekao je slavu nakon brojnih objava, uključujući i o američkim vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku i zatvorskim uslovima u Gvantanamu. Asanž je 2010, kada su se američke vlasti zainteresovale za njega, otišao u Švedsku, gde je nameravao da dobije zaštitu, ali je ubrzo optužen za silovanje, što on negira. Švedski sud je za njim objavio međunarodnu poternicu, nakon čega je Asanž uhapšen u Londonu, ali je ubrzo pušten uz kauciju. Od 2012. godine on se skriva u ambasadi Ekvadora u britanskoj prestonici. Njegova odbrana navodi da su sve optužbe protiv njihovog klijenta naručene i politizovane.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala