Britanska policija: Uhapšen Asanž

© REUTERS / Alkis KonstantinidisProtest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019.
Protest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska policija je zvanično saopštila da je osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž uhapšen.

„Vikiliks“ je saopštio da Asanž nije „izašao iz ambasade“, već da je ambasador Ekvadora pozvao u zgradu policiju da ga uhapsi.

Kompanija je optužila Ekvador da je nezakonito ukinuo politički azil Asanžu u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što je dovelo do njegovog hapšenja.

U zvaničnom saopštenju policije se navodi da je Asanž uhapšen „jer se nije predao sudu“ i odveden je u centralnu policijsku stanicu Londona, gde će ostati do odlaska na sud. 

U saopštenju ekvadorskog predsednika Lenjina Morena, objavljenom na Tviteru, navodi se da je Ekvador dobio garancije od Velike Britanije da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

„Tražio sam od Velike Britanije garancije da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu pretilo mučenje ili smrtna kazna. Britanska Vlada je to pismeno potvrdila“, navodi se u izjavi. 

​Juče je „Vikiliks“ saopštio da je Džulijan Asanž bio predmet sofisticirane špijunske operacije u ekvadorskoj ambasadi u kojoj se nalazi od 2012. godine.​

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.
Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala