Kremlj: Nadamo se da će Asanžova prava biti poštovana

© REUTERS / Peter NichollsPoster sa likom osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža ispred zgrade ambasade Ekvadora u Londonu
Poster sa likom osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ispred zgrade ambasade Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj se nada da će se prava osnivača portala „Vikiliks“ Džulijana Asanža, koji je uhapšen u četvrtak u Londonu, poštovati, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„On je uhapšen u Londonu, tako da sada ne mogu ništa da kažem. Svakako se nadamo da će se sva njegova prava poštovati“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je moguće da Rusija dâ Asanžu azil.

Protest ispred ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio osnivač Vikiliksa Džulejen Asanž, 5. aprila 2019. - Sputnik Srbija
Britanska policija: Uhapšen Asanž

Londonska policija je po nalogu, koji je izdao Vestminsterski magistratski sud 29. juna 2012. godine zbog toga što se nije pojavio na sudu, u ambasadi Ekvadora uhapsila osnivača sajta „Vikiliks“ Džulijana Asanža. 

Asanž je 2012. godine našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad. Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen Sjedinjenim Američkim Državama, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala