Simonjanova objasnila zašto je Ekvador predao Asanža

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaGlavni urednik televizije RT i agencije Sputnjik Margarita Simonjan
Glavni urednik televizije RT i agencije Sputnjik Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica Međunarodne informativne agencije „Rosija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan ocenila je da je hapšenje Džulijana Asanža povezano s predstojećom posetom predsednika Ekvadora Sjedinjenim Američkim Državama.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
„Nije u mom fazonu“: Tramp se distancira od hapšenja Asanža

Ekvador, u čijoj je ambasadi u Londonu boravio Asanž od 2012. godine, odlučio je 11. april da mu oduzme diplomatski azil. Britanska policija je posle toga saopštila da je Asanž uhapšen po nalogu koji je izdat 2012. godine, zato što se nije pojavio pred sudom.

„Predsednik Ekvadora koji je predao Asanža 16. aprila leti u SAD. Po kakvom kursu danas prodaju 30 srebrnjaka?“, napisala je Simonjanova na društvenoj mreži telegram.

Ona je prethodno Asanža nazvala glavnim novinarom epohe i navela da je zabrinuta za njegovu budućnost.

Asanž je postao poznat širom sveta nakon niza publikacija o slučajevima kao što su vojne operacije SAD u Avganistanu i Iraku, kao i uslovi u kojima borave ljudi u zatvoru Gvantanamo. Asanž je autor programa na televizijskom kanalu RT koji je 2013. godine pobedio na festivalu u Njujorku.

Osnivač „Vikiliksa“ je 2010. godine u Švedskoj bio optužen za seksualne prestupe, koje je on negirao. Švedski sud je raspisao međunarodnu poternicu za njim, nakon čega je Asanž bio uhapšen u Londonu, ali je ubrzo bio pušten uz kauciju.

Slučaj protiv njega u Švedskoj zatvoren je 2017. godine, ali je nakon vesti o hapšenju Asanža švedsko tužilaštvo saopštilo da razmatra mogućnost obnavljanja istrage. Asanž i njegove pristalice su strahovali da će ga Švedska deportovati u SAD, gde bi mogao da bude osuđen na 35 35 godina zatvora ili na smrtnu kaznu zbog objavljivanja tajnih dokumenata Stejt departmenta SAD. Osnivač „Vikiliksa“ odriče sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala