Dodik: Ne treba oni nama ništa da daju, niti mi nešto tražimo

© Tanjug / MARKO ÐOKOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da nije optimista povodom najavljenog sastanka stranaka SNSD, HDZ i SDA o novom sazivu Saveta ministara i ponovio da SDA Bakira Izetbegovića krši ustavno pravo opstruišući formiranje vlasti na nivou BiH.

„Nisam optimista. Bakir Izetbegović će i dalje uslovljavati. Nemam zahteve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak“, rekao je Dodik za RTRS.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Nije isključena mogućnost da se u budućnosti proglasi nezavisnost RS

Nije izvesno kada će Savet ministara biti formiran, rekao je Dodik i istakao da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da u suštini dogovor nije blizu.

„Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i Srpsku. Ne treba oni nama ništa da daju, niti mi nešto tražimo“, kazao je Dodik, koji je aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da je za formiranje Saveta ministara potrebno izmeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana.

„Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Savet ministara i da i drugi u BiH to urade, zatim da se oni sastanu i konstituišu organ. Problem je što su izmislili da to mora da ide u Parlament, a tu je potrebna većina“, rekao je Dodik.

Podsetio je i da su i zvaničnici EU jasno poručili da je potrebno što pre formirati vlast na nivou BiH, preneo je Tanjug.

Vlast na nivou države BiH nije formirana ni pet meseci nakon Opštih izbora u toj državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala