Rusija očekuje procenu EU zbog zabrane sovjetske uniforme u Letoniji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaTabla na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Tabla na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osudila je nacrt zakona o zabrani vojne uniforme SSSR-a na javnim događajima koji je podržao letonski Parlament, Moskva očekuje da će dobiti „odgovarajuću principijelnu ocenu“ Evropske unije i međunarodnih struktura.
Ljudi nose zastavu na obeležavanju letonske nacističke legije Vafen SS u Rigi - Sputnik Srbija
Rusija o šetnji veterana SS jedinica u Rigi: Sramota!

„Ogorčeni smo ovom bogohulnom zakonodavnom inicijativom, koja se ne može kvalifikovati drukčije nego kao izrugivanje sećanju na sovjetske vojnike koji su dali svoje živote za oslobođenje Letonije“, navodi se u saopštenju Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ona je istakla da je letonski sejm „faktički izjednačio (uniformu SSSR-a) sa nacističkom uniformom“.

Zaharova je navela da „poseban cinizam prema (inicijativi) daje činjenica da je ovaj nacrt zakona usvojen uoči godišnjice Pobede, a čiji je cilj očigledno ponižavanje veterana Drugog svetskog rata i kvarenje njihovog praznika“.

„Očekujemo da ćemo dobiti odgovarajuću principijelnu ocenu od letonskih partnera u Evropskoj uniji i međunarodnih specijalizovanih struktura koje su tako skrupulozne po pitanju zaštite ljudskih prava i istorijskih tema uglavnom kada se to ne tiče zapadnih zemalja“, dodala je Zaharova.

Letonski parlament (sejm) podržao je 4. aprila nacrt zakona kojim se zabranjuje upotreba vojnih uniformi SSSR-a i nacističke Nemačke tokom svih javnih događaja. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala