Putin: Rusija i Turska nastavljaju da traže rešenje za cenu gasa

© Foto : TurkStreamIzgradnja gasovoda "Turski tok"
Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Ankara nisu postigle dogovor oko cene za ruski gas, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon jučerašnjeg susreta sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ruski lider je naglasio da se cena „ne formira voljom ’Gasproma‘, već tržišno“.

Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan Putinu: Što pre preći na trgovinu u rubljama i lirama

„Postoje pitanja, problemi, naši turski prijatelji insistiraju na jednim oblicima iz komercijalnih razloga, ’Gasprom‘ nudi druga rešenja“, rekao je Putin.

Istovremeno je ruski predsednik izrazio nadu da će dve zemlje doći do sporazuma. Putin je Erdoganu pružio uveravanja da Moskva i dalje ceni tursko tržište.

Lideri Rusije i Turske održali su u ponedeljak sastanak u Kremlju u uskom i proširenom sastavu, a neko vreme su Putin i Erdogan razgovarali u četiri oka.

Političari su razgovarali o bilateralnim odnosima, uključujući trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Putin je, između ostalog, nazvao izgradnju nuklearne elektrane „Akuju“ jednim od prioritetnih rusko-turskih energetskih projekata. Predsednik je rekao da je pokretanje prvog bloka stanice planirano za 2023. godinu.

Oba predsednika su takođe izrazila nadu da će „Akuju“, kao i „Turski tok“, startovati na vreme. Pretpostavlja se da će kopneni deo gasovoda biti spreman do kraja godine. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala