Ekvador: Otkaz službeniku ambasade u Londonu zbog Asanža

© AP Photo / Matt DunhamOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Ekvadora otpustila je jednog zvaničnika iz ambasade u Londonu koji je optužen da je održavao bliske veze sa osnivačem Vikiliksa Žulijanom Asanžom.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensia rekao je na radiju „Demokratija“ da je u pitanju državni službenik koji je „radio u veoma bliskom odnosu“ sa Asanžom.

On nije naveo više informacija o slučaju, preneo je AP.

Kako se navodi, do otpuštanja službenika je došlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža.

AP je preneo da je Ekvador nedavno optužio Vikiliks da je pomogao u objavljivanju ličnih dokumenata predsednika te države Lenina Morena.

Moreno je ranije rekao da Asanž nema pravo da „hakuje privatne naloge ili telefone“ i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju „prijateljske odnose“ sa Ekvadorom, javlja Rojters pozivajući se na intervju koji je Moreno dao lokalnim medijima.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž strahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala