Ruske diplomate uznemirene zbog članka u britanskom tabloidu

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko (desno) sa žrtvom trovanja u Ejmsberiju, Britancem Čarlsom Roulijem (levo) i njegovim bratom Metjuom u ambasadi Rusije u Londonu
Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko (desno) sa žrtvom trovanja u Ejmsberiju, Britancem Čarlsom Roulijem (levo) i njegovim bratom Metjuom u ambasadi Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Londonu odreagovala je na Tviteru na članak lista „Miror“ o susretu Aleksandra Jakovenka sa Britancem povređenim u incidentu u Ejmsberiju Čarlijem Roulijem i njegovim bratom Metjuom.

List je na svojoj naslovnici objavio fotografije sa naslovom: „Da li je Vaša zemlja ubila moju devojku?“.

​„Cilj sastanka bio je drugačiji i pitanja takođe“, navodi se u saopštenju ruske diplomatske misije.

Ambasador Rusije sastao se u nedelju sa Roulijem i njegovim bratom i odgovorio na njihova pitanja u vezi sa incidentom u Solsberiju, u kojem su otrovani bivši oficir GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Britance je zanimalo ko stoji iza pokušaja ubistva i da li je Rusija mogla da proizvede „novičok“.

Jakovenko je naglasio da je „otrov mogla da napravi svaka laboratorija u Evropi“. On je istakao da se ova supstanca proizvodila u Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ejmsberi - Sputnik Srbija
Otrovani Britanac u Ejmsberiju traži sastanak sa Putinom

Ambasador je takođe dao svojim gostima kopiju izveštaja o događajima u Solsberiju, koji je pripremila ruska strana. 

Policija je 4. jula 2018. godine saopštila da se u britanskom Ejsmberiju dogodio ozbiljan incident, gde su dve osobe bile „pod uticajem nepoznate supstance“ i hospitalizovane u kritičnom stanju. Kasnije je Skotland jard saopštio da su žena i muškarac, Don Stordžis i Čarli Rouli, otrovani istom supstancom kao i Sergej i Julija Skripalj. Kasnije je Stordžisova preminula u klinici, a Rouli je pušten iz bolnice 20. jula.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koju britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.  

Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao ovu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, laboratorija Porton daun je to demantovala. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala