Kako je Saudijska Arabija mogla da sruši američku ekonomsku silu

© AFP 2023 / STRKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Saudijske Arabije ne nameravaju da prekinu obračune za naftu u dolarima, što bi moglo da dovede do pada američke valute, uverio je zvanični predstavnik pres-službe Ministarstva energetike Saudijske Arabije.
Dolar - Sputnik Srbija
Saudijska Arabija preti Americi: Zbogom, dolari

Predstavnik resora je izjavio da je ova informacija pogrešna i da ne odražava stav Saudijske Arabije o ovom pitanju. Štaviše, vlasti su naglasile da je višegodišnje iskustvo u obračunima u dolarima pozitivno i da je funkcionisalo na dobrobit tog kraljevstva.

U pres-službi su objasnili i da Rijad ima veliku odgovornost kao jedan od stabilizatora naftnog tržišta, pa zato nije spreman da jednostrano prihvati bilo kakve odluke koje bi fundamentalno promenile sadašnje stanje na tržištu.

Ranije je objavljeno da vlasti Saudijske Arabije razmatraju mogućnost odbacivanja dolara kao osnovne valute u obračunima za isporuku nafte. Agencija Rojters je povezala tu odluku sa namerom Rijada da se suprotstavi američkom zakonu protiv OPEK-a, koji nosi rizik za tu kraljevinu.

Zakon koji je dobio ime NOPEK podnesen je Kongresu još 2008. godine, ali za vreme predsedničkog mandata Baraka Obame nije bio razmotren. On je oživljen za vreme Donalda Trampa, koji namerava da smanji cene nafte, što je proklamovao za vreme predizborne kampanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala