Amfilohije: Krstionica je simbol pomirenja, a ne raskola

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci
Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da je krstionica na Miholjskoj prevlaci prilika za pomirenje, umnoženje bratske ljubavi i sloge, i među nama pravoslavnima i sa našom braćom rimokatolicima.
Hrvat brani Krstionicu - Sputnik Srbija
Hrvat koji brani krstionicu: Kako da ne budem uz prijatelje dok se bore za svetinju

Mitropolit je besjedio poslije velikoposnog bratskog sabranja muškog monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske u manastiru Stanjevići.

Naglasio je da je Miholjska prevlaka svjedočanstvo vjekovnog jedinstva Istoka i Zapada i da je ovo prilika da se krstionica iz 4. vijeka obnovi i kroz nju da počne i obnova Prevlake. Pozvao je na prevazilaženje dioba naslijeđenih od vremena bezbožnika i zajedničku obnovu ove drevne lavre Svetih arhangela.

„Kao što vidite, crkva Božija je i danas, i ovdje kod nas i širom vaseljene, na raspeću. I ne samo da je bila raspeta u vrijeme bezbožnih komunista, nego još je raspetija danas u vrijeme njihovih duhovnih potomaka zatrovanih najopasnijom bolešću — brozomorom, koja i danas pokušava da razori Crkvu, da podmetne svoja kukavičja jaja namjesto crkve Božije“, kazao je mitropolit.

On se osvrnuo i na skorašnje otvoreno pismo premijera Duška Markovića, i kazao da je, što se tiče rušenja krstionice cara Konstantina, u pravu gospodin predsjednik Vlade kad kaže da su o tome razgovarali.

Narod brani krstionicu - Sputnik Srbija
Vernici i sveštenstvo danonoćno dežuraju i brane krstionicu na Miholjskoj prevlaci

„Jesmo, bilo je riječi i o toj krstionici. Ja sam rekao da sam dao blagoslov za krstionicu, a ne za crkvicu. Onda sam tražio od oca igumana da se crkvica izmjesti, a krstionica treba da ostane, nema sumnje, jer je to obnovljena krstionica cara Konstantina iz 4. vijeka. Ja sam to zaista i rekao gospodinu predsjedniku, da se ono gore izmjesti, nisam rekao da se ruši. Međutim, tamo nije mogla da priđe dizalica koja bi to uradila. Sad se sve izdogađalo što se izdogađalo, narod se sabrao, i zaista bi bio grijeh pred Bogom i bio bi znak umnoženja dioba i mržnje u Crnoj Gori“, naveo je Amfilohije.

Kazao je da, prije svega, ne može od naroda da dozvoli rušenje crkvice.

„Kao što vidite, ovih dana neprekidno je stotine ljudi iz Boke Kotorske pa i šire, koji stoje pored crkvice, i sada ne može niko od mene da traži da rušimo tu crkvicu. Nadam se da će i naša vlast, koja je krenula u jednom trenutku da je ruši, shvatiti da je ne treba rušiti jer je crkvica simbol jedinstva i zajedništva, i treba da bude simbol pomirenja, a ne simbol mržnje i raskola“, kazao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci - Sputnik Srbija
Amfilohije: Duhovni potomci komunista bi da otimaju hramove (foto)

Dodao je da se mnogo raduje da su naša braća rimokatolici odavde masovno prisustvovali ovih dana da štite crkvicu.

„To je mnogo značajno, to je prvi put u poslednjih možda i nekoliko vjekova, od mletačkih vremena, da se tako nešto događa. I to je jedan od razloga da se ta prvo obnovljena krstionica cara Konstantina, a onda crkvica, koja nije rađena sa mojim blagoslovom, ne ruši“, podvukao je on.

Mitropolija crnogorsko-primorska najprogonjenija crkva u Crnoj Gori

Mitropolit je ukazao na to da je u Crnoj Gori uvedena dioba, tj. raskol, još od vremena bezbožnika, od onih vremena zatrovanim brozomorom, za koju je ocijenio da je „najopakija bolest koja je harala i još uvijek, nažalost, hara Crnom Gorom“.

„Oni kažu da hoće da se vrate Crnoj Gori. Tačno, ali vratite se onoj Crnoj Gori Petrovića, Crnoj Gori mitropolita Petra Prvoga i Drugoga, Crnoj Gori kralja Nikole Prvoga. U to vrijeme je Mitropolija crnogorska bila državna vjera, sve do 1918, pa ako hoće da se pozivaju na kralja Nikolu, evo im prilike! Ne tražimo da bude državna vjera, ali da je ne progone. Nažalost, Mitropolija crnogorska, moram javno da kažem, danas je progonjena, najprogonjenija Crkva u Crnoj Gori, da ne kažem na Balkanu. Progone naše monahe, monahinje koje su došle iz Sibira i ovdje, u Crnu Goru ugrađuju svoj život. Zabranjuju im boravak, ne daju državljanstvo“, kazao je Amfilohije.

Marko Milačić - Sputnik Srbija
Milačić poručio Đukanoviću: Umesto rušenja krstionice u Tivtu, dođite u nju i krstite se!

„Hoće da ruše hramove. Počeli su da ruše još prije 15-20 godina hram na Pardusu, pa na Rumiji, i sada je pitanje krstionice cara Konstantina. Nadamo se da je to vrijeme prošlo. Nadam se da će novi zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, koji je u pripremi, konačno biti napisan onako kako je to saglasno sa vjekovnim predanjem Crne Gore i kako je to sada prihvaćeno u svim evropskim državama. Ne govorim samo o otimanju crkvene imovine, onome što su radili i njihovi prethodnici, nego i otimanju hramova, što je bilo predviđeno bezumnim nacrtom zakona“, dodao je vladika.

Na kraju, mitropolit je ukazao na to da sada sve zavisi i od onih koji su sada na vlasti, da i oni shvate da je vrijeme gonjenja Crkve prošlo.

„Dakle, ova mitropolija je sagradila izvornu Crnu Goru i njenu duhovnost, njen moral i obraz sačuvala pred svijetom. Nadam se da je prošlo vrijeme ubijanja mitropolita crnogorskih i monaha. Prošla su ta vremena, i ako da Bog da ozdravi Crna Gora od opake bolesti brozomore. Ima nade da se vratimo Crnoj Gori Crnojevića, Balšića, Nemanjića, Svetog Jovana Vladimira, Crnoj Gori Petrovića, da se njoj vratimo i njihovoj duhovnosti, moralu i etici. Amin, daj Bože! Na zdravlje i spasenje!“, zaključio je mitropolit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala