Korak dalje: Amerika će proglasiti iransku Revolucionarnu gardu teroristima

© AP Photo / Vahid SalemiIranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekuje se da SAD proglase elitnu iransku Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika Rojtersu, koji navodi da je ovo prvi put da Vašington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom.

Navodi se da se očekuje da ovu odluku, za koju kritičari kažu da bi mogla da vlade koje su neprijatelji Vašingtonu pokrene na slične akcije prema vojnim i obaveštajnim zvaničnicima SAD, Stejt department objavi već u ponedeljak.

Muhamed Zarif - Sputnik Srbija
Iran optužuje Ameriku za ekonomski terorizam

Rojters navodi da je reč o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine.

Navodi se da je Pentagon odbio da ovo komentariše i uputio novinare na Stejt department, koji je kao i Bela kuća takođe odbio komentar.

Agencija navodi da misija Irana pri Ujedinjenim nacijama nije još odgovorila na upit Rojtersa.

Podseća se da je državni sekretar SAD Majk Pompeo, kojeg Rojters naziva „bučnim jastrebom“ kada je u pitanju odnos prema Iranu, zagovarao promenu američke politike u okviru tvrđeg stava koji je administracija šefa Bele kuće Donalda Trampa zauzela prema Teheranu.

Navodi se da će odluka, ako bude objavljena, stići uoči prve godišnjice Trampove odluke da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine i vrati sankcije koje su osakatile iransku privredu.

Podseća se da je Vašington već stavio na „crnu listu“ desetine organizacija i osoba povezanih s Revolucionarnom gardom, ali ne i nju samu.
Američko Ministarstvo finansija je 2007. godine označilo je Kuds jedinice, koje su u okviru Revolucionarne garde zadužene za operacije u inostranstvu, kao organizaciju koja „podržava terorizam“, nakon čega je Iran upozorio da će uslediti „žestok odgovor“ ako Vašington nastavi da povlači takve poteze.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala