Obračun na kapijama Tripolija: General Haftar se utvrdio na 27 kilometara od grada

© REUTERS / Hani AmaraPripadnik snaga međunarodno priznate libijske vlade u vozilima konfiskovanim od trupa libijskog komandanta Halifa Haftara u Zavijahu zapadno od Tripolija
Pripadnik snaga međunarodno priznate libijske vlade u vozilima konfiskovanim od trupa libijskog komandanta Halifa Haftara u Zavijahu zapadno od Tripolija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju uspele su da zaustave ofanzivu snaga pod komandom maršala Halife Haftara, saopštio je za Sputnjik izvor blizak premijeru Fajezu Saradžu.

Prema njegovim rečima, Haftarovi borci su napredovali ka zapadu, konkretno, zauzeli su grad Garjan, a zatim se utvrdili u oblasti kontrolnog punkta na 27 kilometara od Tripolija.

„Međutim, prošle noći su se udružile snage koje su došle iz Tripolija i El Zavija i opkolile ih“, rekao je sagovornik agencije.

Libijski vojnici na ulicama grada Sirta, Libija - Sputnik Srbija
Libijska vojska već u predgrađu Tripolija

On je rekao da je zarobljeno 150 ljudi iz Haftarovih formacija, a zarobljeno oko 60 vozila.

„Situacija na putu koji vodi duž obale je stabilna, a put je otvoren“, precizirao je izvor. On je dodao da je tamo nedavno bio šef Vlade sa sedištem u Tripoliju.

Situacija u glavnom gradu je mirna, zaključio je sagovornik agencije.

Ranije je objavljeno da je libijska nacionalna armija pod komandom Haftara počela ofanzivu na Tripoli zbog „oslobađanja od terorista“, ali trupe još nisu ušle u sâm glavni grad.

Soldat liviйskoй nacionalьnoй armii poziruet s avtomatom - Sputnik Srbija
Do pada Tripolija – 48 sati

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala