Libijska vlada: Odbranili smo aerodrom od Haftara

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIAOštećeni aerodrom Tripoli u Libiji
Oštećeni aerodrom Tripoli u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva saopštile su da su povratile kontrolu nad aerodromom Tripoli, koji je ranije osvojila vojska maršala Halifa Haftara, javila je televizija „El Arabija“.

Ranije je izvor blizak komandi vojske maršala saopštio za Sputnjik da je Haftarova vojska preuzela kontrolu nad aerodromom Tripoli. Portparol te vojske Ahmed el Mismari potvrdio je kasnije te informacije.

Međunarodni aerodrom Tripoli koji je uništen u borbama sukobljenih provladinih snaga i snaga Libijske nacionalne armije - Sputnik Srbija
Opkoljen Tripoli: General Haftar zauzeo aerodrom

Mismari je rekao da vojska Haftara vodi ofanzivu na Tripoli istovremeno iz više pravaca, ali da još nije ušla u sam glavni grad. On je dodao da za sada ne može da navede datum završetka operacije, uzimajući u obzir uslove u kojima se ona odvija, ali je potvrdio da će se operacija nastaviti dok se ne izvrše svi postavljeni zadaci.

Međunarodni aerodrom Tripoli nalazi se na udaljenosti od 34 kilometra od glavnog grada Libije. Vazdušna luka nije operativna od 2014. godine. Nakon žestokih bitaka između različitih libijskih oružanih grupa na teritoriji aerodroma, izgoreo je deo zgrade terminala, a eksplozije granata nanele su značajnu štetu na pisti. Poslednjih godina je funkciju glavnog aerodroma Tripolija preuzeo vojni aerodrom Mitiga, koji se nalazi na 11 kilometara od Tripolija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala