U Prištini nadiru mladi i gnevni — ekstremniji i od onih koji su okrvarili ruke

© AP Photo / Visar Kryeziu / Albanci u Prištini
Albanci u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dok albanski analitičari veruju da bi Aljbin Kurti mogao ne samo da obori sadašnju vlast u Prištini, već i da sam formira vladu, što dijalogu sa Beogradom ne bi dalo vetar u leđa, srpski analitičari smatraju da Kurti nema tu moć. Kakav će biti rasplet Kurtijeve akcije — obaranje vlasti?

Da li je Aljbin Kurti „pilula“ koju Zapad čuva kao krajnji lek za prištinsku vlast vrlo brzo će se znati jer je vođa pokreta „Samoopredeljenje“ najavio da ta stranka pokreće kampanju protiv kosovske vlade održavanjem mitinga u više kosovskih opština.

Kurti je dodao i da će odmah posle mitinga pokrenuti predlog za nepoverenje vladi, kao i jače proteste na kojima će biti ispostavljen zahtev — ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Hašima Tačija.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti Tačiju: Odricanje od kosovske zemlje je neoprostivo

Da li Kurti ima snage da promeni političku scenu na Kosovu i šta bi to značilo za Srbe? Hoće li zaista biti „vrućeg proleća“ na Kosovu, kako tvrdi Kurti?

Živojin Rakočević, novinar i publicista sa Kosova i Metohije, kaže da je proleće vreme demonstracija i prirodno vreme da nezadovoljni izađu na ulicu.

Kako objašnjava, Kurti predvodi tu generaciju mladih gnevnih ljudi, koja nije ratovala, ali je nekoliko puta ekstremnija od ljudi koji su okrvavili ruke. Ulica je prirodno mesto njihovog delovanja, dodaje Rakočević, jer su institucije okupirali i zauzeli oni koji su moćniji od Kurtija i on mora da ih istisne.

Međutim…

„Kurti nema snagu da sruši vlast u Prištini. Stranka mu je podeljena iznutra. A politički program i sve ideje borbe protiv Srba i Srbije preuzeo mu je Haradinaj. Samim tim jedan deo onih koji podržavaju Kurtija sada prelazi na Haradinajevu stranu, pa nije realno da on osvoji vlast“, mišljenja je Rakočević.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, nastavlja naš sagovornik, to nije dijalog, to su ustupci bazirani na oduzimanju ljudskih prava kosovskim Srbima i ko god da pregovara njegov prvi zadatak je da blokira povratak Srba i da osigura svoju anarhičnu vlast na nesreći većine stanovništva ovog prostora.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti počeo pripreme za „albansko proleće“

Na pitanje da li je Kurti rezervni igrač Zapada, Rakočević tvrdi da je odgovor prost i jednostavan.

„Svako ko je sposoban da napravi haos biće njihov rezervni igrač. Na toj ’metodologiji‘ izgrađena je većina odnosa na Kosovu i Metohiji i ona je u najvećoj meri uništila demokratski potencijal ovog prostora“, navodi Rakočević.

Politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiju pak smatra da Kurti i te kako može da poljulja vlast u Prištini.

„Njemu je sada brisan prostor, jer je korupcija na Kosovu visoka, a lopovluk tako očigledan da Kurti ima šansu, jer stoji sam pred golom. To znači da mu je lakše da dâ gol nego da promaši. Ako Kurti dođe na vlast teško je reći da li bi Kosovo krenulo napred ili nazad, ali jedna stvar je sigurna — pohapsiće sve današnje političke aktere u Prištini“, uveren je Spahiju.

Naš sagovornik tvrdi da će se narod na Kosovu tome veseliti, ali to nije dovoljan uslov za progres. Spahiju priznaje da pomalo sumnja kako bi se Kurti snašao u novoj ulozi, ali ne može da ospori da je na pravom putu da dobije vlast. 

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti: Ujedinjenje Mitrovice važnije nego mesto u UN

Da je Kurti na „pravom kursu“, za našeg sagovornika je potvrda i to što je lider „Samoopredeljenja“ nedavno uklonio zastavu Albanije iz stranačke prostorije gde drži konferencije za medije, a postavio slogan „Borba protiv lopovluka“.

„To znači da mu se niko iz međunarodne zajednice neće suprostaviti, što će mu puno olakšati da dobije vlast“, kaže Spahiju.

Spahiju navodi da će Kurti ako ne bude imao direktnu, sigurno imati indirektnu podršku međunarodne zajednice, a veruje da bi mogao i sam da formira vladu na Kosovu. Što se tiče daljeg dijaloga sa Beogradom, ako bi se Kurti našao na vlasti tu bi se stvari promenile na gore po same pregovore, zaključuje Spahiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala