Bašar Asad: Razvoj situacije u Venecueli liči na sirijski scenario

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad kazao je ministru spoljnih poslova Venecuele Horheu Areasu da događaji u Venecueli liče na ono što se događa u Siriji zbog nezakonitog mešanja zapadnih država u unutrašnje poslove zemalja, saopštila je pres-služba sirijskog predsednika.

„Politika velikog broja zapadnih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, u odnosu na ono što se dešava u Venecueli i njihovo grubo mešanje u unutrašnje poslove, kao i sankcije i embargo protiv zemlje, postali su ciljana metodologija tih zemalja protiv svih koji se ne slažu sa njihovom politikom“, izjavio je Asad na zvaničnom prijemu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Maduro: Imamo posla sa čudovištima, isključenjem struje hoće da izlude narod (video)

„Ono što se dešava u Venecueli liči na događaje u Siriji. Njihov cilj je hegemonija nad zemljama i prisvajanje njihovih suverenih odluka, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i principima Povelje UN, koji se zalažu za suverenitet država i pravo naroda na samoopredeljenje“, istakao je sirijski predsednik.

Areasa je u zvaničnoj poseti Damasku u okviru regionalne turneje, tokom koje je posetio Tursku i Liban. Ranije je ministar održao konferenciju za novinare sa svojim sirijskim kolegom Validom Mualemom.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala