Rusija postavila novi rekord u brzini dopremanja tereta na MSS

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRaketa-nosač "Sojuz FG" na kosmodromu Bajkonur
Raketa-nosač Sojuz FG na kosmodromu Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teretni svemirski brod „Progres MS 11“ doleteo je na Međunarodnu svemirsku stanicu za 3 sata i 22 minuta i postao najbrži teretni brod u istoriji stanice, saopštio je ruski Centar za kontrolu letova.

„Imamo kontakt. Imamo mehaničko hvatanje“, objavio je komentator. Tako je svemirski teretni brod došao do stanice čak 2 minuta pre planiranog.

Brod je lansiran sa kosmodroma Bajkonur u 13.01 po srednjoevropskom vremenu i odvojen od treće faze rakete u 13.10. On je doleteo do stanice po novoj šemi, čime se i objašnjava tako kratko vreme leta.

Start rakete MS-11 - Sputnik Srbija
Poleteo kosmički brod „Progres MS-11“ (video)

Planirano je da se ubuduće nova tehnologija primeni na letove sa posadom, ne samo na profesionalne, već i na turističke. Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin saopštio je da će se već 2020. godine javiti mogućnost da astronauti i turisti lete na MSS „brže nego što se leti od Moskve do Brisela“.

Osim standardnih tereta — hrane, goriva, vode i komprimovanih gasova, „Progres MS 10“ na stanicu nosi sistem dinamičnog osvetljenja. Nakon instalacije na modulu „Svitanje“ ruskog segmenta MSS, sistem će simulirati svetlosni dan od zore do sumraka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala