Putin i Tokajev razgovarali o investicionoj saradnji Rusije i Kazahstana

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoPredsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev na sastanku u Moskvi
Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim Žomart Tokajev razgovarali su na sastanku o trgovinskim i investicionim vezama, dve zemlje predstavljaju ključne ekonomske partnere, a trgovina je prošle godine povećana za 4,5 odsto i iznosila je više od 18 milijardi dolara.

Ruski predsednik je rekao da je velika pažnja posvećena trgovinskim i investicionim odnosima.

„Naglašavam da su Rusija i Kazahstan ključni ekonomski partneri. Bilateralna trgovina raste stalnim tempom. Prošle godine ona je povećana za 4,5 odsto, prelazeći 18 milijardi dolara“, dodao je Putin nakon pregovora sa svojim kazahstanskim kolegom u Moskvi.

Predsednik Kazahstana je izjavio da je sa ruskim liderom razgovarao o otvaranju centara za servisiranje različite vojne tehnike u Kazahstanu.

On je naveo da se partnerstvo dveju država u vojno-tehničkoj oblasti aktivno razvija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin čestitao Tokajevu

„U ovom kontekstu razmatrano je stvaranje centara za servisiranje i remont različite vojne tehnike u Kazahstanu“, istakao je Tokajev.

Prema njegovim rečima, dvojica lidera razmotrila su projekte lokalizacije za proizvodnju civilnih helikopterskih i neke proizvode vojno-industrijskog kompleksa.

Novi predsednik Kazahstana takođe je obećao da će nastaviti stratešku politiku u odnosima sa Rusijom.

Tokajev, koji je ranije bio predsednik Senata (gornjeg doma) parlamenta Kazahstana, postao je predsednik zemlje nakon što je Nursultan Nazarbajev 20. marta podneo ostavku na mesto šefa države. Mandat predsednika ističe 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala