Četiri ključne tačke: Evo šta znači nova odluka suda o „švajcarcima“

© Foto : PixabaySuđenje ilustracija
Suđenje ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni kasacioni sud (VKS) danas je zauzeo stav da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne. Evo šta to konkretno znači za banke, a šta za korisnike tih kredita.
Švajcarski franak - Sputnik Srbija
Sud doneo odluku o kreditima u „švajcarcima“ – u korist zaduženih
  • Ugovori i dalje ostaju na snazi, s tim što će vrednost kredita biti utvrđena na osnovu kursa evra na dan njihovog zaključenja. I kamata čija je visina određena ugovorom, takođe će biti vezana za evro.
  • Ugovori indeksirani u „švajcarcima“ nisu ništavni samo ukoliko banka može da dokaže da se sama zadužila u „švajcarcima“, kako bi klijentu odobrila dinarski kredit indeksiran u toj valuti i ako je klijenta pisanom informacijom u potpunosti obavestila o rizicima i posledicama koje mogu nastati uzimanjem takvog kredita, čiji je dinarski dug vezan za kurs švajcarskog franka.
  • Na predlog zaduženog građanina sud će izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke. U slučaju kada je postupak već pokrenut, sud, odnosno javni izvršitelj će na zahtev  dužnika odložiti izvršenje.
  • Nižestepeni sudovi mogu da donose i odluke suprotne stavu Vrhovnog kasacionog suda, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije, koja se vodi pred VKS, budu ukinute.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala