Sputnjik na licu mesta: Kako je narod odbranio krstionicu

© Sputnik / Nebojša PopovićGrađani celu noć čuvali krstionicu
Građani celu noć čuvali krstionicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krstionica „Suza Njegoševa“ u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske u blizini Tivta nije srušena jutros u devet sati kao što je bilo najavljeno pošto se na tom mestu okupio veliki broj ljudi. Crnogorska policija pokušala je rano jutros da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica, ali su morali da se povuku s obzirom na broj ljudi.
Gužva ispred krstionice - Sputnik Srbija
Građani odbranili krstionicu u Tivtu, policija se povukla (video, foto)

Oni su se povukli na poziv sveštenika Manastira Miholjska prevlaka, a na profilu tog manastira na Fejsbuku objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Tokom noći zvonila su i manastirska zvona, koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a služeno je svenoćno bdenje.

U 9 sati počela je jutarnja liturgija, kojoj je prisustvovalo mnogo vernika, među kojima su bili i poslanik DF-a Milun Zogović, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Mijajlo Backović ispričao je šta se jutros događalo kod manastira.    

„Pozvao samo policajce da se povuku, da pođu kućama i zagrle svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju. Policija nije intervenisala, jake policijske snage su još uvek prisutne u blizini krstionice.“

Backović je naveo da je razgovarao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Inače, nalog za rušenje krstionice „Suze Njegoševe“ na Prevlaci izdala je inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma. Backović se nada da će dogovor s nadležnim ministarstvom biti moguć.

Prva liturgija u odbranjenoj crkvi

Jutros je inače održana i prva liturgija u odbranjenoj crkvi, nakon koje je sveštenik Mijajlo Backović poručio da od sada ko god takne krstionicu, takao je u svetinju. On se zahvalio i svim policajcima koji su bili sinoć i koji su se stidjeli što su bili dio svega ovoga, kao i našoj braći (bokeljskim Hrvatima) rimokatolicima koji su danas došli da nas podrže, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom. 

Na kraju pozvao sve koji mogu da od 17 časova dođu nakon večernje liturgije i ostanu da čuvaju crkvu sve dok se ne pronađe rešenje za ovu situaciju. 

Arhimandrit manastira Miholjska prevlaka, Benedikt, kazao je da je čuo kako je neko iz Nikšića dobio od države na tenderu da ruši ovu svetinju „namjerno za pare“, i upozorio ga da dobro pazi šta radi.

„Samo da ga podsjetim kako su prošli rušitelji Njegoševe kapele. Nijedan nije završio kako treba. Niko ko ruši svetinju ne može dobro da završi. Prosto treba da zna šta radi, da ne kaže posle da nije znao“, poručio je arhimandrit Benedikt.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala