Molitve i mise: Komemoracije u Blajburgu će biti 18. maja

© AP Photo / Darko BandicOkupljanje ustaša i "domobrana" u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine
Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izjavio je danas da će komemoracija u Blajburgu biti održana kako je bilo i predviđeno, 18. maja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz uobičajene molitve i sa svetom misom, koju će umesto hrvatskog biskupa služiti sveštenik.

Puljić je u intervjuu za nemački katolički list „Tagespost“ rekao da će tako biti, ako odluka biskupije Gurk-Klagenfurt u međuvremenu ne bude promenjena.

„Mi poštujemo službu dijecezanskog upravitelja i njegova ovlašćenja. Ne razumemo, međutim, njegovo obrazloženje. Stoga, ne slažemo se s njegovom odlukom i ne možemo prihvatiti navedene razloge“, rekao je Puljić komentarišući odluku o zabrani održavanja mise u Blajburgu.

Smatramo, kaže, da je upravo ta odluka o zabrani politički instrumentaliziovana, jer zabranjuje nešto što je Crkvi vlastito.

„A to je molitva za pokojne, tim više što su ovi tragično nastradali bili osuđeni na ’damnatio memoriae‘, pa im je spomen decenijama bio zatiran. U tom vidu je odluka dijecezanskog upravitelja Gugenbergera obradovala one koji ne vole Crkvu i ne priznaju stradanje Hrvata u tom teškom vremenu završetka rata. Zato smo izneli svoje neslaganje“, rekao je Puljić, prenosi hrvatski portal „Indeks“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala