KVIZ: Zašto se srpska vojska ne odriče „Neve“?

© Foto : Igor SalingerRaketa S-125 Neva M oborila je F-16 iz 555. Eksadrile vazduhoplovnih snaga SAD-a u maju 1999. godine iznad Mačve. Izvori sagovornika Sputnjika Igora Salingera u 250. raketnoj brigadi kažu da je ovaj avion oborila raketa čije je krsno ime bilo "Natalija".
Raketa S-125 Neva M oborila je F-16 iz 555. Eksadrile vazduhoplovnih snaga SAD-a u maju 1999. godine iznad Mačve. Izvori sagovornika Sputnjika Igora Salingera u 250. raketnoj brigadi kažu da je ovaj avion oborila raketa čije je krsno ime bilo Natalija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketni sistem PVO S-125M „Neva“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama i za uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski osmatrati.

Raketnim sistemom „Neva“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 25 km. Maksimalna brzina rakete je oko 700 m/s. Za vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju, borbena posluga 3. diviziona 250. raketne brigade za PVO dejstva je koristeći „nevu“ zvanično oborila dva neprijateljska aviona. Sistem koji je proizveden šezdesetih godina prošlog veka u SSSR-u prošao je proces modernizacije (kao što je termovizijska kamera i laserski daljinomer u srpskoj verziji) i u upotrebi je u mnogim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala